3a EDICIÓ FESTIVAL HARMÒNICA DE CALELLA
Presentació
CALELLA HARMONICA FESTIVAL és un festival dedicat a l'harmònica que reuneix els millors harmonicistes d'Europa i d'arreu del món.
Combina exhibició, formació i improvisació a partir de concerts, masterclass, conferències, jam sessions i altres activitats, com fires de disc, presentacions de llibres o exposicions d'art.
Aquest Festival és el primer i únic Festival d'Harmonica que se celebra a la Península Ibèrica i és el punt de trobada del sud d'Europa i la Mediterrània per a tots els professionals de l'harmònica, estudiants i aficionats que vulguin innovar, descobrir nous estils i créixer professionalment.
ARTISTES CONVIDATS
Jefferson Gonçalves (Brasil)
Jefferson Gonçalves és un dels principals referents de l'escena harmònica al Brasil i al món. El seu treball ja ha estat elogiat per diversos músics, revistes i llocs internacionals.
Amb el seu estil inconfusible i original, consolida la seva competència i creativitat, fent barreges autèntiques, on diferents estils s'uneixen per crear un ambient típic brasiler.
La seva harmònica fa una barreja entre la música negra nord-americana i el regionalisme dels ritmes del nord-est brasiler com el forro, el baião, el xaxado i el maracatu, entre d'altres.
Jefferson ha optat per fer el seu propi so, i ho mostra en els seus àlbums i gires pel Brasil i diversos països, promovent fusions, diàlegs i intercessions entre gèneres que aparentment són diferents però que tenen similituds ineludibles per als oients atents.
Amb tot, el carioca Jefferson Gonçalves destaca com un dels noms més polifacètics del món de l'harmònica, tocant per a diversos públics, presentant-se en algunes de les millors cases de Blues del món, com ara: Teatro San Martin (Buenos Aires) , Blue Note (Nova York), Deep Ellum Blues (Texas) i Bamboo Room (Florida). El seu currículum inclou presentacions a Espanya (Madrid i Toledo), Alemanya (Frankfurt), Xile (Santiago i Valparaíso) i Àfrica (Senegal).
Al Calella Harmonica Festival se li acompanyarà Bittencourt Duo, amb Julio Bittencourt (bateria i percussió) i Luciano Bittencourt (guitarra híbrida i guitarra acústica)
La guitarra híbrida, un instrument desenvolupat pel músic nord-americà Charlie Hunter, amb 7 cordes (3 de baix i 4 de guitarra), afegeix una personalitat i unes característiques úniques, grooving, solista o harmonitzant, tot interpretat per una mateixa persona.
Com a jugadors experimentats que han treballat al costat d'artistes com Paulo Moura, Gilson Peranzzeta, Bernard Fines, Idriss Boudriua, Toninho Ferragutti, François de Lima entre d'altres.
Mattias Ernst (Suïssa)
Mattias és un músic molt versàtil. Toca diferents estils i té un profund coneixement de les afinacions alternatives: harmòniques que tenen una disposició de notes diferent de les estàndards, realment interessants quan es vol ampliar els seus horitzons.
La seva formació com a educador de necessitats especials i director d'escola a Suïssa el converteix en un excel·lent comunicador, el professor ideal per animar els participants a explorar noves habilitats amb l'harmònica.
Ha estudiat amb grans noms com Steve Baker, Howard Levy, Joe Filisko, Carlos del Junco, David Barrett i Brendan Power, entre d'altres.
És habitual del Harmonica Masters i del World Harmonica Championship i ha completat el Levels of Achievement Program de David Barrett.
El seu enfocament a l'ensenyament rau en enfocaments fàcils d'utilitzar per desenvolupar conceptes musicals i habilitats tècniques utilitzades per a actuacions en solitari entretingudes i sorprenents.
Michel Herblin (França)
Michel és capaç de fer fluir l'harmònica com un arc de Sant Martí amb arranjaments que ignoren els límits d'aquest instrument màgic.
El virtuosisme al servei de l'elegància i la profunditat d'interpretació. Li diuen “L'escultor dels dibuixos”! I és molt cert quan arrasa amb el bon gust el blues, el country, el folk, el jazz romàntic, la bossa nova, el tango, els valsos amb swing, la música de regions acolorides...
L'acompanya el distingit pianista Guillaume Wilmot. Una complicitat sempre inspirada, plena de vols que es mostraran a través de les emocions adequades: les que porten l'ànima a un viatge original de música intensa.
Michel Herblin és un personatge inusual. En un moment de la seva vida va ser jugador de rugbi professional en un dels millors equips de França. També és pagès de vegades i, per descomptat, harmònic.
La seva història instrumental és semblant a moltes altres: una passió exploradora que el va portar a descobrir els mestres, grans i petits, i també a passejar pels bars musicals.
Es troba en un camí entre el blues i el jazz que li permet desenvolupar un so propi, un estil molt personal i melòdic. Ha editat nombrosos CD'S, on podem trobar un gran domini tècnic fent malabars amb fluïdesa.
El so d'Herblin no és un so profund, sinó més aviat lleuger i airejat. Una mena d'aproximació jazzística a l'instrument, però amb un llenguatge proper i entenedor per a tot tipus de públic.
Premiat amb una doble medalla d'or als Campionats del Món de Detroit (EUA) l'any 1991 ("melodies" i "jazz-blues"), aquest músic autodidacte s'ha aventurat sovint fora de la singularitat del seu propi repertori.
Ha compartit escenari amb innombrables artistes reconeguts i internacionals, com Bill Deraime, Patrick Verbeke, Klaus Blasquiz i Magma, Bill Thomas, The Bunch, Luther Allison i Catherine Sauvage.
Rodrigo G. Pahlem (Uruguai)
Amb les seves fortes arrels de la música clàssica, el tango i el jazz, i combinant la tecnologia i l'ús de samplers acústics, juntament amb instruments orquestrals, Rodrigo aconsegueix un equilibri i una textura totalment innovadors, un assoliment modern, diferent i sense precedents.
La música de Pahlem té un component líric increïble, destacant la potència de les melodies, distingides en conjunt per una exploració harmònica que convergeix en composicions excel·lents equilibrades.
Des del piano fins a l'harmònica cromàtica, aquest multiinstrumentista ha recorregut el món treballant al costat de molts altres músics internacionals aclamats.
Com a compositor, amb només 26 anys, va estrenar i gravar el seu concert per a piano, bandoneó i orquestra: “Converses with Schopenhauer” amb l'Orquestra Filharmònica de Montevideo, juntament amb el bandoneonista guanyador d'un Grammy Raul Jaurena.
Amb diversos cd's i dvd's al mercat, aquest gran músic ha treballat, gravat i tocat en nombroses sales i festivals d'arreu del món amb alguns dels millors noms de l'escena, com Mino Cinelu (Miles Davis, Sting, Madonna, Tina Turner i percussionista de Stevie Wonder), Nana Vasconcelos (percussionista Miles Davis, Pat Metheny i Egberto Gismonti), Badal Roy (tabalista de Miles Davis, John Lennon i John MacLaughlin) o Armand Saballecco (baixista de Paul Simon, Stanley Clarke, Sting i Ringo Starr), entre molts d'altres.
Víctor Puertas (Catalunya)
Va néixer el 24 d'octubre, el mateix dia que va fer Saunders Terrell (també conegut com Sonny Terry).
Victor Puertas, cantant, harmònic i Hohner Endorser, és un dels principals noms de l'escena catalana. Forma part de nombrosos projectes relacionats amb el blues i la música afroamericana (The Suitcase Brothers, Los Drummonds, Balta Bordoy & The Bad Boys, Koko-Jean & The Tonics…)
Ha compartit escenari amb molts grans artistes internacionals (Gary Primich, Little G Weevil, Steve James, Nathan James, Mark Hummel, Sandra Hall, JT Lauritsen, Steve Wes Weston, Grana Louise, Fred Kaplan, Crystal Thomas, Chris Cain, James). Armstrong, Slam Allen, Steve Guyger...). Victor Puertas és conegut com un dels millors harmònicistes de l'escena del blues espanyol.
En representació d'una jove "nova" generació d'artistes consolidats, Puertas ha demostrat ser un músic treballador, ambiciós i curiós, sempre fascinat per molts instruments i estils. A més de ser harmònic, treballa com a pianista i orgue.
La seva interpretació inclou molts estils diferents, destacant el seu virtuosisme, però sense perdre cap sensació de blues alhora, fent satisfet el públic especialitzat en blues.
A més, la seva carrera va créixer de manera exponencial després de guanyar el 2º lloc a l'International Blues Challenge 2013 a Memphis, TN, i el 1r lloc al 28th Annual Blues Challenge de Carolina del Nord el mateix any amb el seu germà Santos Puertas, conegut com The Suitcase Brothers.
Ha treballat com a músic de sessió en diverses pel·lícules i espots, com a convidat especial en desenes d'àlbums, tocant per tot arreu (França, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Illa, Noruega, Itàlia, Dinamarca, Hongria, Bulgària, Àustria...), oferint tallers d'harmònica i docència durant molts anys a l'Escola-Taller de Blues de Barcelona.
És un dels harmonicistes preferits de Jerry Portnoy:
“El que en Víctor porta a la taula no es pot ensenyar, aprendre o practicar. Com deia el gran entrenador de bàsquet John Wooden: “No pots ensenyar alçada”.
Quim Roca (Catalunya)
Harmonicista i terapeuta del so, fa anys que explora la respiració com a font de salut, benestar i felicitat mitjançant tècniques d'harmònica, didgeridoo, cant armònic i arpa bucal.
Ha creat BeHarpy per compartir la seva experiència i presentar l'arpa blues com una eina perfecta per explorar el nostre diafragma i millorar la capacitat i el control de la nostra respiració.
Jazz y Mazz és el seu darrer projecte musical. Juntament amb el gran guitarrista de Xile Emilio García barregen música, teràpia i espiritualitat.
Stéphane Laidet (França-Catalunya)
Músic i productor eclèctic que compon durant anys per a la companyia internacional “Teatro de los Sentidos”. Toca l'harmònica des dels anys 80 en grups de blues francesos i anglesos.
Va ser membre de Color Humano, una banda de rock amb un gran impacte a Espanya i Amèrica Llatina. Amb aquestes formacions crea un estil genuí on l'harmònica és el motor que impulsa el grup cap a un nou nivell d'intensitat.
La seva tècnica rítmica, la seva força melòdica i el seu joc amb les octaves són inimitables. Hi afegim el seu bagatge musical i teatral i obtenim un espectacle sensorial que ens acompanya dolçament com una banda sonora per diferents parts del món. Alguns reals, altres imaginaris.
A Calella presenta el seu darrer disc ”À l'oreille” amb el conjunt ”Le Petit Comité”, on quatre actors músics s'ajunten per traslladar des de la foscor del teatre a l'escenari les seves composicions tenyides de curiositat i joc.
Una trobada de ritmes illencs, brúixoles de serres llunyanes, estils de les àrides terres andaluses.
Música creada per a obres colombianes i andaluses i a la qual s'hi han afegit elements de jazz. Han actuat a Espanya, França, Bèlgica i, a través del teatre, al festival Grec de Barcelona, a festivals d'Itàlia, Bèlgica, França i al festival World Theatre de Shizuoka al Japó.
masterclasses
masterclasses
TRIA LA TEVA masterclass
Dijous de 12 a 12 h
Can Saleta
Harmònica a les escoles
Un concert que aporta la riquesa i la versatilitat de l'harmònica al públic jove. Donant llum als seus orígens històrico-musicals, exposant els seus models i fent un viatge musical per tota mena de cultures i països.
Tots junts en un joc on els alumnes participen activament. Fer preguntes, fer ritmes, practicar la memòria musical i endevinar els sons que imita aquest fantàstic instrument.
Dijous 12 – 17:00 h
Can Saleta
Masterclass: Joan Pau Cumellas
Crea el teu propi acompanyament tocant amb acords harmònics. Una opció que ens dona l'instrument i que té un potencial fantàstic per treballar cançons des del punt de vista de l'harmonia i el ritme. Jugarem amb un exemple senzill i adaptable a tots els nivells.
Divendres 13 – 10:00 h
Can Saleta
Masterclass: Joan Pau Cumellas
Sessió dedicada a un dels grans harmònicistes americans com Phil Wiggins. Referent de l'estil “Piedmont blues”. El seu joc alegre i virtuós ens ofereix un bon catàleg de frases i patrons rítmics molt interessants per ampliar el nostre repertori.
Divendres 13 – 11:30 h
Carpa de platja
Taller escènic
Una sessió on els harmònicistes participants pugen a l'escenari al costat d'artistes professionals per millorar les seves habilitats mentre toquen en directe.
Divendres 13:00 – 17:00 h
Can Saleta
Masterclass: Stéphane Laidet (França-Catalunya)
Una sessió que ens parla dels ritmes llatins i la seva connexió amb la música d'arrel africana. Stéphane combina el domini melòdic amb el coneixement de la percussió llatina creant una signatura única amb l'harmònica. Ja ens va impressionar en la passada edició del festival i ara torna a compartir alguns dels seus coneixements en aquest àmbit.
CONCERTS
CONCERTS I JAM SESSIONS
CONSULTA EL NOSTRE PROGRAMA
Concerts i Jam Sessions
Dijous 12 – 20:00 h
Envelat de la Platja
concert
Joan Pau Cumellas & Valentí Moya Quartet
L'ocasió perfecta per escoltar l'harmònica en un lloc tan peculiar com el Jazz Manouche. Joan Pau és un dels pocs harmònicistes que ha explorat aquest camp i ho fa de la mà d'un dels guitarristes manouche més destacats del nostre país, com és Valentí Moya i el seu trio.
Un projecte molt treballat on la guitarra i l'harmònica mostren sincerament la seva passió pel Swing.
Amb clàssics del virtuós Django Reinhardt, amb cançons populars o amb composicions pròpies en un repertori ple de moments memorables.
Dijous 12 – 23:00 h
Envelat de la Platja
Jam session
Sessió oberta a harmònicistes d'arreu i a la resta de músics del festival. Els participants viuen l'experiència de pujar a l'escenari acompanyats d'una banda de primer nivell. Per aquesta ocasió comptem amb Valentí Moya a la guitarra solista, Fran Asensio, guitarra rítmica i Oriol González, contrabaix
Divendres 13 – 11:30 h
Envelat de la Platja
Taller escènic
Una sessió on els harmònicistes participants pugen a l'escenari al costat d'artistes professionals per millorar les seves habilitats mentre toquen en directe.
Divendres 13 – 20:00 h
Envelat de la Platja
concert
Rodrigo G. Palhem (Uruguai)
Virtuós de l'harmònica cromàtica que també és pianista i compositor. Amb només 26 anys ja va gravar amb l'Orquestra Filharmònica de Montevideo. Amb un fort caràcter i empremta provinent de la música clàssica, el tango i el jazz, la música i l'obra de Pahlem creua paisatges sonors que remeten clarament a la cultura uruguaiana.
Actua en festivals d'arreu del món juntament amb grans figures del jazz mundial com Nana Vasconcelos, Hadrien Feraud, Mino Cinelu, Badal Roy, Amit Chatterjee i Gregoire Maret, Antonio Serrano, Paquito D´Rivera, Horacio Fumero, Hernán Romero, Emilio Solla. , Rosy de Palma, Javier Colina entre d'altres.
La seva actuació al Festival Harmònica de Calella serà a duo amb la pianista Mariana Airaudo.
Divendres 13:00 – 21:00 h
Envelat de la Platja
concert
Jefferson Gonçalves & Bitencourt Duo (Brasil)
És un dels principals referents de l'harmònica al Brasil. Elogiat tant per crítics especialitzats com per companys harmònicistes d'arreu. El seu estil genuí i original és capaç de connectar ritmes regionals com el “forró”, el “baião”, el “xaxado” o el “maracatu” amb els sons de la música negra americana. En aquesta gira mundial l'acompanyen el duet Bittencourt: Julio Bittencourt (bateria i percussió) i Luciano Bittencourt (guitarra híbrida i guitarra acústica). Una magnífica ocasió per gaudir de la creativitat musical brasilera a casa nostra.
Divendres 1 – 23:00 h
Envelat de la Platja
Jam session
Sessió oberta a harmònicistes d'arreu i a la resta de músics del festival. Els participants viuen l'experiència de pujar a l'escenari acompanyats d'una banda de primer nivell. Per a aquesta ocasió tenim com a convidats els músics del duet Bittencourt més Miguel Talavera a la guitarra, Luciano Dell'Aquila al baix i Rubén Badenas a la bateria.
Dissabte 14 – 17:00 h
Can Saleta
Concert (dins de la masterclass)
Mattias Ernst (Suïssa)
Un músic versàtil que interpreta diferents estils i explora el terreny de les afinitats alternatives: on la disposició de les notes varia del model estàndard.
Dissabte de 2 a 9 del vespre
Envelat de la Platja
concert
Michel Herblin (França)
Capaç de fer brillar l'harmònica com un arc de Sant Martí amb composicions que ignoren els límits d'aquest instrument màgic. El virtuosisme al servei de l'elegància i la profunditat d'interpretació.
L'anomenen "L'escultor dels corrents d'aire"..! I és realment així quan barreja amb gust blues, country, folk, jazz romance, bossa nova, tango, valsos amb swing, música de regions acolorides... L'acompanya el distingit pianista Guillaume Wilmot. Una complicitat sempre inspirada, poblada de vols que sabran inventar-te les emocions adequades: aquelles que et porten l'ànima en un original viatge de música intensa.
Preus i Inscripcions
PACK DE CONGRÉS
Totes les classes magistrals, tots els concerts i Jam sessions
- Entrada a cada masterclass: 25 €
- Entrada a cada concert: 10 €
- Concert de cloenda: GRATIS
PACK COMPLET
Els preus inclouen Hotel + Congrés + Festival
395 Eur per persona, en habitació d'ús individual
325€ per persona, en habitació doble.
El preu inclou 4 dies i 3 nits d'estada a Hotel *** (Hotel Miami) amb esmorzar i dinar inclosos amb aigua i vi, en habitació doble. Acreditació personal i accés gratuït a totes les masterclasses, conferències, entrades a tots els concerts i un abonament especial per assistir a Jam Sessions. El preu no inclou la taxa turística que es paga a l'allotjament.